Instytut Grotowskiego

Zwiedzanie instalacji scenograficznej do spektakli "Medee. O przekraczaniu","Nikt (nie) spotyka Nikogo" z PJM, 25 maja.

Instytut im. Jerzego Grotowskiego zaprasza na instalacje scenograficzną do spektakli „Medee. O przekraczaniu” i „Nikt (nie) spotyka Nikogo”.

Instalacja scenograficzna przywołuje w sposób sensoryczny doświadczenia związane z migracjami, uchodźctwem, poczuciem wykorzenienia i wyobcowania. W części instalacji, którą tworzy scenografia do spektaklu „Medee. O przekraczaniu”, przebywamy wewnątrz metalowej konstrukcji przypominającej – przez dźwięki, zapach i atmosferę – dolny pokład statku. W nikłym blasku światła czujemy zapach benzyny i rdzy. Woda kapie z góry i wypływa spod podłogi. Płynie także na obrazach wyświetlanych na zawieszonych wysoko drzwiach, które stają się ekranami projekcji. Szum gotowanej cieczy wyznacza rytm działań podejmowanych w spektaklu „Nikt (nie) spotyka Nikogo”. Tu przestrzeń wypełniają nagromadzone krzesła. Domu nie ma albo może miejsc pobytu jest zbyt wiele i każde pozostaje wyłącznie tymczasowe. Lub takie, w którym zostały jedynie meble: „Tu Nikt stara się Nikogo nie spotkać”.

Gdzie?
Scena w namiocie, Centrum Sztuk Performatywnych Instytutu Grotowskiego
ul. Księcia Witolda 62

Kiedy?
25 maja
w godzinach 12:00 – 16:00

Wstęp
Wstęp wolny. Oprowadzanie z PJM– bilety: 1zł (do nabycia w miejscu wydarzenia)

Harmonogram
14.00–15.00 Cicha godzina dla osób wrażliwych na duże natężenie bodźców słuchowych i wzrokowych

15.00–16.00 Oprowadzanie po instalacji scenograficznej: Magdalena Mądra W języku polskim, z tłumaczeniem na PJM (tłum. Elżbieta Resler)

Wskazówki dojazdu
Oprowadzenie odbędzie się w Scenie w namiocie, Centrum Sztuk Performatywnych Instytutu Grotowskiego, mieszczącym się na dziedzincu budynku „Piekarni. Żywej Kultury”, przy ul. Księcia Witolda 62 we Wrocławiu. Na najbliższy przystanek komunikacji miejskiej, pod nazwą „Kępa Mieszczańska”, docierają między innymi tramwaje o numerach 14, 15, 18, 19 oraz autobusy linii 128, 144. Ulica Księcia Witolda jest pokryta brukiem, a chodnik wzdłuż niej ma nierówną nawierzchnię, dlatego zachęcamy do ostrożnego poruszania się. Budynek, w którym odbywa się wydarzenie, jest dostosowany do potrzeb osób poruszających się na wózkach.